Fejlesztő játékok ovisoknak – miért is van ezekre szüksége minden családnak? Mert a játékok fejlesztő hatása megkérdőjelezhetetlen. Talán még te is emlékszel gyerekkorod legszebb időszakaira, amikor a szüleiddel, nagyszüleiddel, testvére(i)ddel, óvodás majd iskolás barátaiddal önfeledten játszottatok. A kellemes élmények átélése során észre sem vetted, hogy miközben elrepült az idő, mennyi hasznos ismerettel, tudással lettél gazdagabb, hány és hány képességed és készséged fejlődött anélkül, hogy bárki kényszerített volna a gyakorlására.

fejlesztő játékok ovisoknak

Az ovisok játéktevékenysége számtalan képességet fejleszt

Játékosan is sokat tehetsz a gyermekeidért 

A játék során számtalan dolgot taníthatsz meg úgy a gyerekeknek, hogy nem kell drákói vasszigorral rájuk kényszeríteni a tanulást. A játék nemcsak szórakozás, hanem a kisgyermekek legfontosabb tevékenységi formája, ami nélkülözhetetlen a fejlődésükhöz. 

Amikor játszanak meg tanulják elviselni a kudarcokat, örülni a sikernek, együtt érezni a másikkal. Itt tapasztalják meg, hogy vannak szabályok, amiket be kell tartani, ahogy azt is, hogy mennyire fontos küzdeni és igyekezni. A játéknak óriási szerepe van az értelmi, érzelmi, a szociális,  és a nyelvi képességek fejlődésében, az ismeretszerzésben, tanulásban.

Fejlesztő játékok ovisoknak – mi mindent fejlesztenek?

Amikor az óvodáskorú gyermeked játékát figyeled, te is tapasztalni fogod, hogy az egész lényét mennyire igénybe veszi az adott tevékenységgel való foglalkozás. A játékok hozzájárulnak  a finom és a nagy motorikus képességek fejlődéséhez, javítja a mozgáskoordinációt,  a mozgás erősíti izmait. A játékhoz használt tárgyak megfogása, tapintása, azok tulajdonságainak felfedezése segíti az adott tárgy és a környezet megismerését.

A fejlesztő játékok ovisoknak növelik a képzelőerőt, a leleményességet, a problémamegoldó képességet, a kreativitást. 

A játékoknak két nagy csoportjuk van: a funkcionális és a szerepjátékok. A funkcionális játékok során a gyerekek a játékokat az elsődleges céljaikra használják: az építőkockával építenek, a labdával labdáznak. 

Szerepjátékok során nemcsak kitalálnak egy történetet vagy mesét a babájukhoz vagy a kisautójukhoz, hanem egy-egy tárgyat az eredeti rendeltetésétől eltérő módon használnak. Így lesz a papucsból telefon, a teás dobozból kincsesláda vagy az asztalterítőből hercegnős köpeny. Gyakori, hogy színlelt beszélgetést kezdenek a babával, kisautóval, ami nem baj – sőt! Arra utal, hogy nagy fejlődés következett be a kognitív képességeiben, hiszen kialakult  a szimbolikus gondolkodás.

A fejlesztő játékok ovisoknak további előnyöket is tartogatnak: fejlesztik az emlékezetet, a kommunikációt, segítenek legyőzni a szorongást. A gyerekek a képzeletbeli világban szerepeket próbálhatnak ki, viselkedés-normákat sajátíthatnak el, felkészülhetnek a felnőtt életre. A játék során felébred a tudásvágy, az ismeretszerzés pedig örömet okoz.  

A versenyzős játékok szerepe

A versenyzős játékok olyan fejlesztő játékok ovisoknak, amelyek teljesítményre motiválják, megtanítják a versenyszellemre, adott esetben a kudarc elviselésére. A játék során elsajátítható az indulatok, érzelmek megfelelő kezelése, és a társakkal való közös munka is. Fejleszti a koncentrációt, akaraterőt, szem-kéz koordinációt.

fejlesztő játékok ovisoknak

Nagyszülők is játszhatnak az ovisokkal fejlesztő játékokat

Milyen fejlesztő játékok vannak ?

Minden játékos tevékenység fejlesztő hatással van.

A játékok fejleszthetik:

  • az észlelést :megismerkednek a testrészeikkel, a hangokkal, fejlődik a látásuk
  • a figyelmet (mi a különbség két kép között)
  • a koncentrációt (Tűz, víz, repülő …)
  • az emlékezetet (Memória játékok)
  • gondolkodást (Barchoba, kódfejtés)
  • beszédészlelést, beszédértést,
  • mozgást (Egyensúly-gyakorlatok, versenyek )
  • finom motorikát (gyurmázás, rajz, gyöngyfűzés)

A játék a gyermekek életében nem csak örömforrás, hanem a fejlődés nélkülözhetetlen eleme. A gyerekek szabadon választott, külső kényszertől mentes tevékenysége. Engedd te is játszani és  játssz vele …

 

Gyermekversekkel a meseolvasás valódi élménnyé válik!

Elég fáradt vagy ahhoz, hogy hosszú mesébe kezdj? Viszont nem szeretnéd mese nélkül hagyni gyermekedet? Az ilyen esetekre a legjobb megoldás, ha gyermekverseket olvasol. Többek között ezért is írtam ezt a kötetet.

Most kezedbe adom a megoldást, hogy a meseolvasás tényleg valódi élmény legyen.

Neked is és Neki is.